Noten zijn supergezond!
Het zou heel gezond voor je zijn als je iedere dag een handje ongebrande en ongezouten/ongezoete noten zou eten. Natuurlijk niet iedere dag dezelfde noten, en zeker niet met een notenallergie.
Noten bevatten belangrijke voedingsstoffen
Noten bevatten eiwitten, vitaminen en vetten. Vetten kunnen ook goed zijn want er bestaan ook goede vetten en die hebt je absoluut ook nodig!
Vetten dienen als opslag van energie en leveren energie op voor de momenten dat er niet gegeten wordt zoals tussen de grote maaltijden door, maar ook wanneer er langere tijd geen voedsel voorhanden zou zijn.
Vetten zijn ook nodig om bepaalde vetoplosbare vitamines op te nemen zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Vet maakt dat ons eten smakelijk wordt en maakt ons kauwen en slikken ook een stuk makkelijker.
Noten hebben goede eiwitten en kunnen prima als vleesvervanger worden gebruikt. (Aangezien noten veel energie leveren is de verhouding wel minder. Je vervangt 100 gram met ongeveer 40 gram noten)
Maak eens wat lekkers met noten ter afwisseling
Wat heb je nodig?
- een half pond geweekte ongebrande amandelen (de amandelen een nacht onder schoon water zetten en de volgende dag het water weggooien)
- een half pond geweekte ongebrande cashewnoten
Bewaar van de noten enkele noten die je gebruikt ter versiering, dus die week je niet.
(en die eet je ook niet vooraf op!)
- 150 gram dadels zonder pit
- Kardemom poeder half theelepeltje afgestreken
(niet uitschieten want t heeft een sterke smaak)
De handleiding
- 1 theelepeltje kaneel afgestreken
- 2 eetlepels agave nectar (te koop in de natuurwinkel) (dat is pure natuurlijke zoetstof)
- een snuifje zout
- cacao mits je portemonnee het toestaat het liefst de gezonde variant. (cacao kan bitter smaken)
- 1 granaatappel (hoeft niet perse)
- handje gewassen blonde rozijnen
- een keukenmachine
- Was je handen.
- Doe de geweekte amandelen, cashewnoten, dadels en de rozijnen nu in de keukenmachine (met de harde haken) en laat de machine flink malen tot het geheel helemaal fijn is. Doe dan het Kardemompoeder en de kaneel en het zout erbij.
- Haal het uit de keukenmachine en rol met schone handen dit “deeg” tot een rol en snijd dit in twee helften.
- Door de ene helft kneed je nu de cacaopoeder en de andere helft laat je voor wat het is.
- Neem nu een platte plaat (uit de oven bijvoorbeeld) en rol het deeg mooi uit tot je een laag hebt van ongeveer 2 cm.
- Snijd nu mooie vormpjes uit zoals je het zelf leuk vindt en doe dat ook met de andere rol.
- Zet het nu even weg in de koelkast of als je het wilt verdelen voor de hele week of later in de week, dan zet je het in de vriezer.
Besef wel dat als je het in de vriezer doet dat het voor het opdienen wel enkele uren uit die vriezer gehaald moet worden!
Bewaren in de vriezer kan wel voor enkele weken. Bewaren in de koelkast met plastic folie erover, enkele dagen.
Een leuk werkje om in het vrije weekend klaar te maken voor de hele week!
Voor het opdienen, het hoeft niet maar ik zou toch bovenop nu wat agavenectar doen met een theelepeltje verdelen om daarop een noot in vast te zetten ter versiering.
Snijd voor het opdienen pas een granaatappel open en haal de inhoud er uit en versier daar het bord rondom mee zie foto.
TIPS – het oog wil ook wat!
Tip: als variatie kun je ook kleine cocktailprikkertjes erin steken met kleine stukjes fruit dat is heel vrolijk!
Tip 2: ook kun je balletjes van het deeg maken en de balletjes door de geraspte kokos rollen
(die kokoszakjes zijn in alle supermarkten wel te koop)